za sega neka ne go pokazuva info@yoursite.com

Се што треба да знаете за паркетот

 

За средување на паркетот, хеблување и местење ви треба мајстор. За да стариот паркет, биде како нов постојат многу методи како да го разунабавите. Еве што треба да знаете пред да почнете со средување: Подготовка на подлогата за паркет и поставување на паркетот. Доколку ставате паркет, најважна е подлогата. Ако кошилицата во станот или куќата не ви е рамна, нема да може убаво да се постави паркетот. Сите неправичности мора да се средат пред да се стави паркетот. Постојат два вида паркети: класични(стари) и повеќеслојни паркети. Се разликуваат во конструкцијата, квалитет и но и цена.

Хебловање на паркет

Ако планирате хебловање на паркет, потрудете се да пронајдете добар мајстор кој пред се е трпелив. Клучна работа за убав изглед на паркетот, покрај трпеливост и уреден мајстор е и алатот, односно машината со која се бруси паркетот. При приликата за брусење на паркетот се работи на два типа на мшини: роатациона брусилица и хоблерица со валјак. Новите хоблери се толку квалитетни, при што прашината е сведена на минимум.

Мачкање на паркет

Во случај да сакате да го освежите паркетот, без хебловање, тука е и мачкањето на паркет. Постои голем избор на масло кое може да се користи.

Лакирање на паркет

Постојат водени лакои и лакови на база на растворувач, кој се користи наназад со децении. Водените лакови се сега во тренд бидејќи првенствено даваат природна боја, а се во склад со еколошките стандарди.

Полирање на паркет

Полирањето на паркетот е брусење помеѓу слоеви на лак.