za sega neka ne go pokazuva info@yoursite.com

Како самите да го исчистите клима уредот? (ВИДЕО)

 
Чистењето на клима уредот можете да го направите сами
Како сами да исчистите клима? Повеќето од нас повикуваат сервисер за да ја исчисти климата. Чистењето можете и сами да го направите, не е воопшто комплицирано. Во случај да не го чистите филтерот, во воздухот ќе имате многу бактерии и непријатни мириси. 
Прво исчистете ја климата од надворешната страна, подигнете го поклопецот така што од неговите краеви во исто време повлечете го кон себе и подигнете го нагоре. Кога поклопецот е кренат нагоре ќе видите две филтер мрежички.  Извлечете ги филтерите така штопрво на долните делови повлечете нагоре а потоа повлечете ги кон себе према доле. Исчистете ја мрежата под млаз вода, напрскајте со некое средство кое содржи алкохол. Некаде ќе прочитате дека е доволно да се исмизе под млаз вода, но така филтерот ќе биде само чист, не и дезинфициран.  Измијте го средството кое сте го напрскале, одложете го да се исцеди и да се исуши и можете да ги вратите филтерите во климата. Доколку имате пушач во станот, ова би требало да го правите повеќе пати месечно. Ако во вашиот дом нема дим од цигари, доволно е еднаш месечно да ги измиете филтерите. 
Доколку климата ви работи додека се отворени прозорците, освен што трошите електрична енергија, филтерите повеќе се нечисти. Сервис на клима уредот се прави еднаш годишно, но чистењето на филтери се прави еднаш месечно.