za sega neka ne go pokazuva info@yoursite.com

На кој спрат е најдобро да имате стан?

 

Кога барате стан за изнајмување или стан за купување, меѓу првите информации кои ги барате е спратноста. Дали е подобро да живеете на псоледниот спрат каде нема да слушнете бучава, или на приземје каде ви е на дофат на рака или тие стари верувања да се биде во средина, каде што е најтопло? 

Приземје 

Често има поголема терата или дел од дворот. Лесно се грее во зима, не е многу топло во лето. Мани: природата ви е блиска но и сите нејзини страни – мравки, бубачки. Никогаш не е толку осветлен станот како тие на повисоки спратови. Тука е и безбедносната ставка, не можете да оставите отворени прозорци и да го напуштите станот. Доколку не ги спуштате ролетните или немате дебел изавеси, невозможно е да од улица да ве гледаат. 

Последен спрат 

Најсветлите станови, но тука се и скалите, па дури и ако имате лифт, тој се расипува. Преку лето е топло, без клима е невозможно да се постигне пријатна температура, а преку зима е многу ладно, сето тоа ги зголемува трошоците. Поткровјево има барање за опремување, поради косините и помал избор на мебел кој се вклопува. Добрата работа е што нема бучава која ја прават комшиите. 

Станови во средина 

Немаат предност на поткровјето и приземјето, но се дефинитивно најдобри поради изолацијата. Во златна средина сте доколку дојде до било какви проблеми. Становите кои се на втор спрат се дефинитивно најбарани, бидејќи се лесно достапни дури и ако во зградата немате лифт или кога тој не работи. На цената многу влијае спратноста, затоа што становите се во приземје и во поткровје секогаш поевтини