za sega neka ne go pokazuva info@yoursite.com

Најдобра жива ограда за дворот

 
Живата ограда се одличен избор да го заштитите дворот од туѓите погледи но и целата куќа и двор да бидат многу поубави. Доколку одберете на пример орлови канџи за жива ограда, ќе уживате и во преубав мирис.  Која е идеална жива ограда, зависи од визуелниот ефект кој го сакате да постигнете, но и од земјиштето и сонцето. Се сади еднаш,па затоа не треба да ви биде жал ако е потребно многу садници. Ако сега купите садници, ќе иматре предност, бидејќи во расадите можат да се купат садници со гол корен. Ловор, вишна се садат на пролет. 
Внимателно водете сметка за правилното растојание помеѓу билките и нивната максимална висина. Детално да се информирате за расадникот и за карактеристиктие на билките кои ги земате. Во продавница постојат многу видови, а наједноставната поделба е на зимзелени и листопадни видови. 
Најпознати зимзелени видови се:  
-Ligustrum – брзо расте, има бели цветови, може да порасне и до 3м.
-Photinia – расте на сите типови на земјиште, достигнува висина исто до 3м. Отпорна е на ниски температури и се сади на 50цм растојание помеѓу садниците.
-Juniperus(kleka) – има разлини подвидови, достигнува висина дури и до 4м. 
-Prunus laurocerasus(ловор вишна) – има сјајни, богати, зелени листови, успева и на ветровито подрачје па често може да се види и на приморјето. На еден метар потребно е да се засадат 2 до 3 садници. 
-Taxus baccata(tisa)  - долговечна е но многу споро расте, затоа е погодна ако сакате ниска ограда.
Најпознати листопадни видови се:
-Carpinus betulus(grab) – неопходно е често зарежување, расте до 3м. Преку зима не опаѓа листот но ја губи бојата. 
-Berberis Thunberghii- листопадно бодликава жица преубави бои, црвени плодови и жолти цветови. Се сади 3 д о4 садници на метар должина, а погодна е за ниски огради (до 1м) 
- Pyracantha coccinea – од сите видови најподогна билка да го сочувате дворот од непоканети гости. Многу е бодликава, има јаки трња. Расте до 2 метри. 
Ако не сте засадиле жива ограда оваа пролет и немате можност тоа да го направите без грижа. Добар период за садење на жива ограда е и раната есен.