Имате мал стан? Направете го поголем и поубав со овие трикови

Со малку креативност и малите станови можат да дадат се што ни е потребно.


Сите сакаме насшите станови да бидат убави.


Ви подготвивме неколку совети. Иако не постои специфична формула која ќе ви помогне успешно да ја уредите гарсоњерата.

1)    Осветлете го станот со ѕидни лампи

Ако барате идеи за дизајн на мали станови кои вклучуваат и осветлување, ѕидните лампи се нешто што би требало максимално да го користите. Тие можат да ви го осветлат вашиот дом и да ги овозможат сите три типови на осветлување ( амбиентално, акцентуално и работно) , а притоа да не заземаат голем простор на подот и мебелот. Некои лампи можат и да се вртат.

2)    Ставете го мебелот „над подот“

Една од најдобрите идеи за дизајн на гарсоњера вклучува мебел со ногарки кои го држат над подот. Веројатно овој совет сте го слушнале многупати, но никогаш не сте добиле одговор зошто е тоа така? Вистината е дека ништо не го прави малиот простор да изгледа помал како што може една голема гарнитура кој е спуштен до под. Наместо тоа, совет е да се користи мебел кој е издигнат од подот за да вашиот мал простор да изгледа пространо. Парчињата со долги ногарки се совршен избор за гарсоњера.Ова е таа причина зошто mid-century стил толку популарен во урбаните средини.

3)    Одвојте различни станбени зони

Направете вашиот стан да изгледа одлично и да биде максимално функционален така што ќе создадете одвоени станбени зони. Прашањето е колку би требало да поделите за секоја зона посебно. За да одговорите на ова прашање, размислите  што ќе ве направи задоволни, дали сте од оние што сакаат времето да го поминуваат во кујна или сакате да ви доаѓаат пријатели да гледате филмови? Можете да направите работна маса во кујната покомотна со голем шанк која ќе се користи за јадење, а во друг случај акцент ќе ставите на дневната соба и просторот за седење.

4)    Пробајте неправилни теписи

Понекогаш е најдобро да прескокнете стандардни правоаголни теписи и наместо тоа да дадете шанса за теписи со неправилен облик. Всушност, тепих кој е очигледно преголем или премногу мал само привлекува внимание на големина на вашата соба. Размислете и за теписи во облик на круг. Невообичаени теписи ќе создадат чувство на проток и визуелно ќе го потполнат просторот, а нема да тргнат внимание на негова големина.

5)    Одлучете се за мебел на чиста линија

Кога не можете да направите голем простор, секогаш можете да користите некои идеи за уредување на станот кој преставува решение за помал простор. Во тоа ќе ви помогне најстариот трик кој се наоѓа во прирачник за дизајнер на енетериер, а тоа е – мебел на чиста линија! Одлучете се за парчиња направени од стакло или акрил кои се одличен начин да го измамите окото и да направите илузција дека вашиот простор е поголем отколку што е.

6)    Ако е во прашање стан кој го издавате

Издавањето на стан под кирија често значи дека не можете да направите големи промени, како што се на пример, дупки во ѕидовите. Наместо тоа поставете преубава уметност во својот дом! Доколку сакате да го декорирате ѕидот, тогаш во станот кој го зинајмувате надјобар начин е да користите самолепливи тапети. Овие самолепливи тапети лесно ќе ги извадите потоа.

7)    Користете го својот простор вертикално

Можеби немате многу квадрати во својот стан, но апсолутна големина на просторот можете да го користтие така што ќе правите се вертикално. На пример, полици за книги на креативен начин! Можете максимално да го користите за складирање, а ќе се минимализира употребата на просторот. Дури размислете за полици за книги вградени во работната или трпезариската маса.


Слични објави