Како да ги одберете вистинските слики во вашиот домКаде и да живеете во својот или изнајмен стан предизвикот е голем да се пронајде уметничка слика која ќе одговара на Вас и вашиот простор во кој живеете. Меѓутоа, како прво само по себе се наметнува прашањето зошто Ви требаат уметнички слики во станот?

Во принцип уметничките слики немаат употребена вредност како што има мебелот, осветлувањето или завесите. Меѓутоа тие имаат многу силно емотивно влијание на нас, бидејќи проектираат мисли, стремежи, чувства и стравови на уметникот кој ги создал. Поради тоа е многу важно да се одбере уметничка слика која одговара баш на Вас. Бидејќи ќе ги гледате секој ден важно е навистина да ви се допаѓаат.

Друга причина, поради која треба да имате уметнички слики, е тоа што тие навистина можат да го трансформираат просторот: да го направат визуелно поголем, да ги зајакнат постоечките бои, и да ја поправат пропорцијата на мебелот.

Како да одбереме?

Кога треба да се купи уметничка слика многу од нас тешко донесуваат одлуки. Постојат две можни ситуации кога е во прашање изборот на уметнички слики.

Првата е кога ќе се вљубите во некое уметничко дело, ќе го купите и потоа ќе го уредите и адаптирате во својот стан. Бојата, во овој случај, слижи како основен извор на инспирација: можете да ја извлечете бојата, текстурата, формата од сликата и да ја нарпавите во дизајн на својот стан низ мебелот, деталјите или ткаенините.

Другата ситуација, е кога треба да пронајдете дело кое ќе се вклопи во веќе постоечкиот ентериер на Вашиот стан. Оваа ситуација веќе преставува мал предизвик. Во тој случај можете да примените овие неколку совети..

Бои и линии

Еден од вообичаеноте трикови за уредување на ентериерот е повторувањето на бои. Доколку имате слика на која преовладува сина боја, воведување на истата на други места во просторијата создава впечаток на континуитет и поврзаност. Ова може да го направите со помош на различни деталји – украсни перници, тепих, вазна..

Друга можност е сликата да биде во светол деталј во неутрална просторија. Ова најдобро делува во модерни минималистички уредени станови, кои и без таа оаза на боја би биле стреилни и еднолични.  Слиак со хоризонтални линии, како што се пејсажи, морски предели, мртва природа, воглавно се мирни од оние со вертикални линии, како што се градски облакодери, луѓе кои стојат и дрвја. Од таа причина првите ги закачуваме во спална и евентуално во тоалет, а другите во канцеларија, дневна соба и кујна.

Движење или мирување, Стил и Тема

Сите уметнички слики традиционално се делат на две категории: оние кои прикажуваат мирување и оние кои прикажуваат движење. Доколку сакате атмосферата во Вашиот стан да биде смирувачка и опуштена одберете ја првата категорија: мртва природа, движења. Во спротивно, ако сакате да внесете живост и енергија во просторот определете се за слики кои покажуваат движење. Ова не значи дека треба да закачите слики на коњ кој брза, можете да изберете апстрактна уметност, со криволиниски облици или линиии во различни правци кои потсвесно се поврзани со движења. Уште една важна работа на која треба да обратите внимание, е каков стил сакате да направите во вашиот стан. Класично уредените станови најдобро им се вклопуваат портрети, пејсажи, црно-бели фотографии. Апстрактната уметност и надреализам се добри за модерните простории. Во луксузните станови можат да се мешаат различни стилови, но Вам ви е потребно талент и искуство за да се вклопи во вистински начин.

Ако вашиот стан е уреден во еден одреден стил на уметнички дела може да биде преубав инструмент за создавањена потполн и хармоничен амбиент.


Слични објави