Како да го решите проблемот со подовите во станбени и деловни простории

Денеска при реновирање на домот или реновирање на деловен простор се поставува прашањето како да се реши проблемот со подовите. Иако има различни можности, се повеќе се одбира ламинат.

Што се ламинатни подови?

Ламинат преставува спој на различни материјали, а највеќе е застапено дрвото и тоа во количина помеѓу 80-90%. Често се нарекува и ламинатен дрвен под и затоа што оваа подна облога е направена од пресувано дрво. Друга причина поради кое се вика дрвен под поради површините на ваа подлога која е многу отпорна на јадење и воглавно преставува имитација на дрво. При вградувањето неопходно е ламинатот добро да се спои бидејќи така ќе биде водоотпорен. На сличен начин се поставува паркет и ламинат. За разлика од паркетните подови кои мораат професионалци да ги постават нее тешко рачно да се постави со неопходни вешти раце и добар алат.

Предности и мани на паминатот

Брзо и лесно се поставува. Денес таблите се спојуваат со помош на клик систем и за еден викенд се поставуваат 30м2. Ламинатот лесно се обработува, бидејќи е сочинет од меки делови.  

Мана кај ламинатните подови е во клик системот кој некогаш не функционира баш најдобро. Понекогаш ламинантните табли не можат лесно да се спојат со соседните делови. Кога премногу се притискаат, се јавува ризик од избивање на жлебови, па нема да може правилно да се спои.  Постои и лак за чистење, се псотавува во домовите, а идеален е за ресторани, кафитерии, стоматолошки ординации...Со бришач за ламинат или влажна крпа оваа подна подлога едноставно и брзо се чисти.

Одлично решение за деловни простории

Ламинатите одлично се вклопуваат во деловни простории каде има фреквенција на луѓе. Може во канцеларии, печатници, бутици...
Лесно се чисти, па во тоа е и предноста. Затоа и денес е толку популарен на пазарот.

Слични објави