Дрвена, алуминумска или ПВЦ стоаларија

 

Дрвото секако е феноменален материјал за столарија, секогаш и бил. Некогаш се водело сметка и за годишното време и кога дрвото се експлоатирало (сечело), колку долго се суши и кога почнува неговата обработка. Индустриското производство во кое заработката доаѓа до прво место отколку квалитетот, се менуваат правилата на делување. Секако, нагоре. Кога се комбинираат две тврдења: да биде природно и цената на столаријата да биде што пониска, се добила лоша столарија која веќе после неколку години се искривила. Употребата на профили изградени од ламелно дрво намалено е промената на столаријата со фалцеви со гуми. Цената ја таквата квалитетна обработка е многу висока. 

Со оглед на промената на влажноста на воздухот дрвото се расушува, па со самото тоа доаѓа до попуштање на споевите на аглите, олабавување на оковите или отежнато ракување со криалта на прозорите или вратите. Со тек на време се јавува извиткување на столаријата што предизвикува лошо завиткување. Дрвената столарија успешно се заштитува со хемиски препарати за импрегнација и заштита, но истата не е трајна па постапката е потребно периодично да се повторува. Завршното фарбање на столаријата исто така не е трајно туку е потребно освежување или во целост да се обнови на секои две години, што предизвикува трошоци за одржување. 

Мани на дрвената столарија:

 • не е толку издржлива 
 • нападнато од дрвените штетници, црви и други инсекти 
 • има ограничен век на траење
 • се деформира на влага 
 • неопходно е редовно да се менуваат сунѓерите и кант траките
 • квалитетна дрвена столарија е поскапа од ПВЦ и алуминиум 


Алуминиумот е во столаријата материјал на иднината и се повеќе се користи поради својата долготрајност. Тешко можете да му пронајдете недостатоци.

Мани на АЛУ столаријата:

 • поголема цена во однос на ПВЦ и дрвена столарија 
 • брзо пропаѓа во морски средини, поради солта
 • топлотната изолација е нешто помала во споредба со ПВЦ

ПВЦ е најчесто користен пластичен материјал по полиетиленот. Тешко е на прв поглед да се препознае лош ПВЦ. 

Мани на ПВЦ столарија:

 • не е толку долготрајна како АЛУ столарија
 • димензиите на ПВЦ столаријата се ограничени, за повеќе рамки е подобро алуминумската столарија 
 • изборот на друга боја влијае на зголемување на цената дури и за 50%
 • лесно пука, поради лошите механички својства мора да се зајакне челичниот профил
 • зголемување на челичниот профил ја намалува топлината 
 • поради различна температурно дилетирање на челикот и ПВЦ елементите, не е стабилна
 • чувствителна е на сонце (менува боја) 
 • брзо се топи дури и на ниски температури.

Инаку, експертите кажуваат дека при пожар дрвената столарија е поиздржлива од алуминиумската. Најголема мана која ја има ПВЦ столаријата е тоа што многу споро се разградува во природата и трајно ја загадува. Поголемите крила немаат цврстина. Поскапите ПВЦ профили се значајно поквалитетни но чинат исто како алуминумските. За одржување на ПВЦ е многу едноставно, доволно е повремено да се избрише со мокра крпа, без примена на агресивни и абразивни средства за чистење. 

 


Слични објави