za sega neka ne go pokazuva info@yoursite.com

Како да одберете идеална недвижнина – Нова / Стара градба

 

Сте одлучиле да влезете во процес на купување на недвижнина? Сте ја разрешиле сопствената дилема, идеме понатаму – сега почнуваат слатките маки. 

Прво прашање стара или нова градба? 

Задачата не е лесна, секоја градба има своја предност.За да ви ја олесниме одлуката, ви издвоивме неколку ставки за кои треба да обрнете внимание при изборот на стан

Квалитет на изградба

Многу луѓе кажуваат дека старите станови или старата градба имаат далку поквалитетна градба, односно, новоградбата често не е работена по стандарди. Збор е за предрасуди, бидејќи не точно дека секоја стараградба е подобра од новатаградба, како ни тоа ново што се работи е подобро секогаш. Важно е да се распрашате за материјалтие од кои е изградена зградата.

Квадратура и распоред на просториите

Прво за што корисниците мислат кога го бараат својот станбен простор е како своите желби да ги спакуваат во одредена квадратура. Големината на станот често е директно условена со цената. Кај некои станови во старградба можете да работите на промени, односно рушење на ѕидови и на тој начин распоредот го прилагодувате по своите желби. 

Реновирање 

Старите станови обично бараат поголемо вложување во адаптација и реновирање.  Освен пари, потребно е и вре,е да се најдат адекватни мајстори, но и работите да се завршат. Треба да бидете подготвени и на можноста за продолжување на роковите за работа, па треба да се размисли колку ни е итно да се преселиме во новиот. Треба да бидете подготвени и на овој трошок. 

Документи 

Штом има години зад себе има и историја. Сведоци сме дека и на нашиот пазар се случувало еден стан да се продаде повеќе пати. Во овој чекор отворете четири очи, барајте документи дури и ако мислите дека никогаш нема да ви притребаат. И кај становите во новаградба треба да бидетет внимателни кај посточките документи. Правните совети се дека треба да се купуваат станови кои се вкнижени или се во просец на легализација, иако по правило некнижените станови по правило се поевтини.

Други карактеристики на станот 

Иако наведените ставки предходно се најзначајни, постојат и други критериуми на кои треба да се обрне внимание. Локација на станот, близина на градски превоз, градинка, училиште – се се тоа работи кои треба да влијаат на одлуката за купување. Становите често се сместени во урбани населби, но понекогаш може да имате проблем со паркинг место. 

Како тогаш да решиме?

Дилема има, а конечната одлука ќе ја донесете во зависност од своите потреби, но и можности. Еве уште неколку факти кои ќе ви бидат од корист:

-Ако се одлучите за реновирање да знаете најскапо ќе ви биде замената на стоалрија и паркет, но и купатилото. Но и да го платите мајсторот. 

-Кога спомнуваме реновирање, не нагласвиме дека доколку недвижнината е зрела за адаптација, таа мора биде доволно евтина за да купувачот, откако ќе инвестира во неа, може да рече дека подобро поминал отколку да купел нов стан