za sega neka ne go pokazuva info@yoursite.com

Различни стилови на ентериер – водич за избор

 

Оплеменување на новиот дом е несомнително еден од наинтересните , но и најтешки задали кои ви се наметнуваат. Дали сами ќе реновирате или ќе побарате совет од агенција ви ги преставуваме најпопуларните стилови на дизајни. 

 

1. Индустриски стил 

 

За него може да се каже дека треба храброст. Овој стил гласно се истакнува. Острината и сировоста се највпечатливи одлики. Остава впечаток на недовршеност. Дава прилика за креативност, како напуштено складиште, како фабрика во урбано место. Иако овој стил е минималистички, формата и функцијата се подеднакво важни. Него го карактеризира употребата на челик, дрвени материјали со деталји, ѕид со цигли. Најважна компонента на овој стил е таванот, каде има испреплетени цевки, греди, канали кои привлекуваат внимание и прават димензија на просторот. Боите исто така играат голема улога – важно е да се неутрални но топли. Деталјите се тие кои враќаат во живот на овој стил. Тоа е стил за став. 

 

2. Скандинавски стил 

 

Убавината на овој ентериер е препознатлива во 50те години на минатиот век. Нордиската естетика преставува „помалото е премногу„ пристап, кој се фокусира на изгледот кој зрачи со добредојде и топлина. Воведен е минималистички изглед кој и денеска е присутен повеќе отколку порано, нуди функционалност, префинетост и смиреност. Најзастепена е белата боја која дава приуство на светлина и во долгите зими и кратки денови. Во овој стил нема многу експериментирање со облици и украси – присутни се нежни контури и чисти геометриски линии. Дрвени подови без тепих, празни ѕидови, минимални деталји и пожелни слики. Секое парче мебеле е паметно осмислен – покрај својата функција често има и дополнителна која треба да има долг животен век и да е изграден од најдобри материјали. Овој стил ги соединил едноставноста, современоста, функционалноста и одржливоста. 

 

3. Модерен стил 

 

 

Модернизамот би требало да биде антитеза на сегашните популарни стилови, како ренесанса или викторијанскиот стил, кој се одликува со китјнаски текстури, резби и дрвенести тонови. Неговите компоненти се чисти геометриски, јасни линии, без непотребни деталји. Тој може да се опише во една реченица – практичност.Го третира просторот на поедноставе нначин. Велите ѕидови се императив, и дозволено е да се свртат кон една боја, која би ја разбила монотонијата. Омилени материјали се оние природните – кожа, памук или дрво., а мебелот кој се бира е многу благо подигнат од земјата, за да даде чувство на леснотија и лебдење. 

 

4. Бохо

 

 

Еден од оние стилови кој се вклопува во различни култури и временски епохи. Одсекогаш е поврзан со луѓето кои живееле неконвенционален живот, уметници и номади. Неговото мото е – изложете се што сте собирале во текот на животот.Пополнете го просторот со материјали, книги, стари уметнички дела, одледала и спомени од патувања. Нема да погрешите со топлите, земјени тонови. За разлика од минимализмот, бохо стилот одговара со мотото „повеќе е повеќе„.  Го одликува безгрижен дух и атмосфера на добредојде. Целта е преку немаметлив начин да се постигне „неуреден“ изглед. Спојување на различни текстили – перници, тепих, таписерии е овдека многу пожелно. Етно и фолклорни моменти даваат уметничка црта,а дрвените топлина во опкружувањето. 

 

5. Традиционален стил 

Удобен и класичен, лесно ги влече корените од античка Грција и Рим. Ако мораме да го опишеме во една реченица – предливливост. Во овој стил јасно е утврден распоредот и редот. Деталјите и парчињата совршено се сложуваат едни со други, мебелот е централно сместен и може да делува старомодно. Акцесоарите се уредени така да доаѓа во пар  и поставени се симетрично. Оовј стил е погоден за било кое старосно доба, остава временски впечаток. Боите се ненаметливи, често е збогатен со антички парчиња. Ако сакате луксуз и префинетост на минатото време тогаш овој стил е создаден за вас.