za sega neka ne go pokazuva info@yoursite.com

Идеи за опремување на мали станови

 

Можностите за опремување на мали станови се неограничени. Дизајнирањето на просторот кој мора да ги има сите неопходни функции од кујна до купатило секако преставува голем предизвик. Малите станови имаат свои предности – помали трошоци, ниска цена на комуналии, помалку време да се среди нередот. 

1. Внимателно ограничете го просторот на малиот стан

На прв поглед може да делува дека концептот на отворен простор е идеален кога е во прашање уредување на мал стан, бидејќи делува компактно и поголемо. Меѓутоа ова е само оптичка варка, бидејќи на тој начин на просторо станува преоптеретен за окото. Дајте се од себе дека пред да го опремувате дефинирајте ги различните области и простории и за секоја просторија дајте специфична намена. 

2. Инвестирајте во мултифункционален мебел

Кога е во прашање мал стан, секој квадратен метар е важен. Извлечете го максимумот од секоја просторија, така што ќе инвестирате во мебел кој има повеќекратна функција. Спалните соби се идеални за ваков мебел. Набавете кревет кој може да се собира во софата додека гледате тв, или направете трпезариска маса која се расклопува. 

3. Искористете ги неискористените делови на малиот стан 

По извесно време поминато во ист простор, посебно ако е во прашање мал стан, се склопува се тука наоколу. Уште ако дизајнот е пре рационален ќе ви стане досадно. Меѓутоа ако добро сте го разгледале станот и сте виделе дека има мртви агли и неискористени ѕидови, размилете како овие простори можат да се свртат во ваша корист. 

4. Размислувајте вертикално

Една од клучните работи кога е во прашање опремување на мал стан е да се фокусирате на вертикален мебел, исто толку колку и на хоризонтален. Се повеќе искористете ги горните делови на просторијата, повеќе простор ќе ви остане за екстравагантни решенија во долните делови. Високи, а мали комоди се ваши најдобри сојузници во тоа да добиете многу складен простор на мали површини. Наполнете ги полиците со книги, убави садови и интересни украси. 

5. Одберете светли и пастелни тонови за опремување на мал стан 

Дрќете се до светли тонови. Покрај тоа што овие бои се модерни, светлите нијанси визуелно даваат ширина на просторот, додека темните го намалуваат, го гушат. Мора да имате две светли нијанси кои ќе доминираат, и една доминантна темна, која ќе ја разбие монотонијата и дополнително ќе му даде интересен шмек. Јаките бои коиристете ги само за некои делови на мебелот. 

6. Избегнувајте масивен мебел 

Можеби ви се допаѓа голема витрина, ормар, или колеми гарнитури, но тоа за вашиот мал стан не е добро решение. Мал трик, е мебел ко стои на ногарки висуелно дава простор на ширина за разлиак од мебел кој со целиот свој дел се потпира на подот. Меѓутоа малку луѓе внимаваат при уредувањето на мал стан да обрнат внимание на дизајнот и стилот, кој може да го промени целиот простор.