za sega neka ne go pokazuva info@yoursite.com

Мал водич низ структурата на становите

 
Во огласите често можете да видите два стана со иста квадратура, а различна структура. Во старата градба не е невобичаено дека во 48м2 имате само една соба, додека во новите градби во оваа квадратура имате дури и двеиполсобни станови. Ако некогаш сте се запрашале во што е разликата помеѓу едноиполсобен стан и двособен стан, како се дефинира структурата на становите, прочитајте мал водич низ структурата на становите. 
Во пропишаните нормативи за станбени згради и станови постојат следните структури: 
Гарсоњера: влезна зона, повеќенамеска соба со простор за подготовка на храна(чајна кујна) и тоалет:
Еднособен стан: влезна зона, простор за подготовка на храна (кујна), повеќе наменска соба со простор за обединување и тоалет:
Едноиполсобен стан: влезна зона, простор за подготовка на храна (кујна), дневна соба, простор за обединување, соба за една личност и тоалет;
Двособен стан: влезна соба, простор за подготовка на храна(кујна), дневна соба, простор за обединување, соба за заеднички кревет и тоалет;
Двеиполсобен и поголем стан: влезна зона, простор за подготовка на храна(кујна), дневна соба, простор за обединување, соби, тоалет и купатило. 
Според правилникот за услови и нормативи за проектирање на станбени згради и станови, минималните површини према структурата на станот се: 
•Гарсоњера – 26,00 m2;
•Еднособен стан – 30,00 m2;
•Едноиполсобен стан – 40,00 m2;
•Двособен стан – 48,00 m2;
•Двоиполсобен стан – 56,00 m2;
Трособен стан – 64,00 m2;
•Трииполсобен стан – 77,00 m2;
Четворособен стан – 86,00 m2;
•Четирииполсобен стан – 97,00 m2.
Во пракса ова не е така секогаш, но освен квадратурата, на функционалноста на стнаот значајно влијае и распоред на просторијата.