za sega neka ne go pokazuva info@yoursite.com

Базен во дворот – постапка на изработка

 

На плус 35 степени како што е во нашава земја, нема кој не сака сопствен базен, секако и заради пандемијата. Ако живеете во стан приморани сте да се разладувате во јавните баени, но ако имате куќа и двор можете да имате и свој базен. Колку навистина чини да се направи базен и се што треба да знаете за самата изработка и одржување, прочитајте во нашето мало упатство :

Постои некоја основна поделба на монтажни и армирано бетонски.

Монтажните базени можете да ги купите во поголемите маркети. Многу се барани и поевтини од бетонските. Постоајт различни модели, облици и големини и од тоа зависи цената и квалитетот.

Ако правите армирано бетонски базен, вашата фантација е таа која одредува облик и длабочина. Класичен ,правоаголен облик е најевтин и најлесно се изведува. Изработката мора да биде квалитетна, недозволени се било какви неправилности и пукнатитни. Ѕидовите на базенот мора да бидат со дебелина минимум 20цм, бетонирање на подот и ѕидовите се работи оддеднаш доколку можноста дозволува. Во текот на бетонирањето, се вградуваат сите елементи. Кога бетонот ќе се врзе, се вади оплатата и тогаш следи хидроизолација. После сушењето хидроизолацијата се работи тест на водоотпорноста па потоа кречење и ставање на плочки.

Армирано бетонските базени може да бидат скимерски и преливни. Скимерските имаат прелив преку еден отвор, а преливниот канал околу целиот базен со решетка и компензациски резервоар. Во скимерскиот базен пречистувањето на водата се работи на основа на хидроизолациска циркулација на водата, а во преливниот базен се работи со преливање на водата во преливниот канал, одкаде водата се слева во компензационен базен.

Изработката на преливен базен е поскапа за 30% во однос на изработката во компензациски баззен.

Базен со величина 7 х 3 и длабочина 1,6 метри во основа без монтажа може да чини до 3.000 евра.

Базенот треба да се наоѓа на најсончевото место во вашиот двор. Теренот мора да биде достапен за самата изработка, но и подалеку од улица и од листопадни дрвја бидејќи тоа ќе го отежни одржувањето на базенот.  Кога ќе се заврши со градежните работи и монтирање на опремата, базенот се полни. И потоа треба да го оддржувате. Тоа подразбира хемиски третман на водата. Користете хлор, па средство против алги и бактерии флокулант, стабилизатор и пх регулатор.  Доколку имате простор и финансии, ова е најдобрата опција која можете да ја направите за својата фамилија.