za sega neka ne go pokazuva info@yoursite.com

Како најлесно да извадите тапети

 

Доколку ви здосадиле старите тапети, за да ги отстраните, не ви треба мајстор, само вешта рака, шакла, скалпел, шмиргла, валјак и трака. Колку ќе трае самата работа зависи од тоа пред колку време сте ставиле тапети, какви се тие и квалитетот на лепакот. 

Прво што треба да направите е да го заштитите подот и мебелот кои се во близина на ѕидот.

Иако на прва помисла не е логично, мајсторот секогаш препорачува тапетите да се вадат од доле на горе. Тоа што нема да успеете да го извадите со раце, мора да прејдете на тој дел со мокар сунѓер. Со шпакла ќе извадите помали парчиња. Бидете внимателни, за да не го оштетите ѕидот бидејќи ќе морате потоа да го глетувате. 

Откако ги извадивте тапетите, исчистете го ѕидот со влажна крпа. Потоа следи шмирглање, па и глетување ако некаде сте го оштетиле. Потоа, ѕидот се подготвени за кречење.