za sega neka ne go pokazuva info@yoursite.com

Дрвени куќи – повторно во мода

 

На северот во Европа уште пред 3000 години почнале да се градат дрвени куќи, односно како сега ги викаме брвнари. Таквиот начин на градење со тек на времето се проширило на цела Европа, подоцна и во Америка, а денеска можете да ги видите и кај нас. 

Во Северна Америка и Скандинавија преку 90% од куќите се од дрво. Дрвото с одебелина од само 3цм има топлотна изолација како 45цм бетон или 18цм цигла. Затоа Скандинавците и Канаѓаните кои живеат во многу ладни клими трошат два до три пати помала енергија на загревање на куќата од нас. 

Самиот начин на градба во меѓувреме се модернизирал во смисла на алат и машина кои се користат, додека дрвото останало главен материјал. Економични се, бидејќи се користи мала количина на енергија за згревање на просторот во зима и ладење во лето. Дрвото е 6 пати подобар изолатор од циглата, а 15 пати пдообар изолатор од бетонот и дури 5 пати полесен од бетонот. 

Квадратот за вакви куќи чини од 150 до 200 евра. Дрвото кое се користи е најчесто чинар: јела, смрека или бор. Се монтира за неколку дена, а за изработка потребно е помалку од два месеци во просек.