za sega neka ne go pokazuva info@yoursite.com

Свеж воздух во текот на грејната сезона

 

Најголем непријател на греењето е сувиот воздух. Луѓето најчесто грешат, бидејќи мислат дека можат да се изборат со сувиот воздух. Така само се троши енергија. 

Најважно е радијаторите да бидат чисти, без прашина. Бидејќи нивната температура е висока, нехигиената се загрева и притоа може да го загрози здравјето, а посебно кај астматичарите.  Доволно е брзо и краткотрајно проветрување. Освен проветрување може да радијаторите да се стави и керамичка плоча со вода, но таа вода мора секој ден да се менува. Ако се греете на плинска печка, не се препорачува поставување на садови со вода. Правилото на брзо и често проветрување посебно е важно ако се греете на печка на дрва. Поради димот, кој малку останува во просторот, проветрувањето мора да биде често. 

Капка од етерично масло на цитрус ќе го освежи простор! Ако имате проблем со дишните патишта, одлично е етеричното масло од еукалиптус. Лавандата исто прекрасно мириса, освежуа и смирува. Етеричните масла не се скапи, доволно е да ставите неколку капки. Доколку го немате ќе ви послужи и кора од портокал, лимуин или мандарина на радијаторот.