za sega neka ne go pokazuva info@yoursite.com

Што ви е потребно за да продадете стан?

 

Ако продавате стан, најважно е да имате комплетна документација, пред се купопродажен договор направен со предходниот сопственик и тој договор мора да биде заверен во суд. Исто така, доколку недвижнината е впишана мора да имете и сопственички лист, односно имотен лист како доказ дека недвижнината е впишана. 

Основна разлика помеѓy впишаните и невпишаните недвижности е во тоа што впишаната недвижнина е впишана во катастар, тука се внесени податоци за точна локација, број на катастарска парцела, како и податоци за сопственикот. Само на впишаните недвижности можеда ставите хипотекарни кредити, додека на невпишаните не можете, што значи дека само впишаните станови можат да се купуваат преку станбен кредит од банка. 

Морате да бидете подготвени да одговарате на прашања на потенцијалниот купувач. Важно е да знаете податоци за сопственикот ( сите документи – извод од катастар, купопродажен договор, решение за наследство, договор за откуп на стан...), самата недвижнина, можности за преуредување и проширување, соседи, и на населбата во кој се наоѓа недвижнината и секако цената. Пожелно е да имате евиденција во палтените сметки, за да на купувачот можете да му ги преставите трошоците. 

Ако сакате да поставите оглас со фотографии одете на овој линк https://imoti247.com/publish.php 

И секако преда да купите некој стан мора да си ги поставите овие прашања:

https://imoti247.com/mk/najcesti-prasanja-koga-e-vo-prasanje-kupuvanje-na-nedviznina