za sega neka ne go pokazuva info@yoursite.com

Како да ја заштитите недвижнината од крадци?

Најголемите кражби се случуваат во текот на летото, кога луѓето најмногу отсуствуваат од своите домови. Доколку крадецот има намера на Вашата недвижнината, без некој сериозен систем на заштита, тешко ќе ги спречите во тоа. Сепак постојат основни работи кои мора да ги направите за да не оставите некоја недвижнина „на отворено“.

 1. Инвестирајте во добра врата и брава. Доколку не сте во можност да купите квалитетна врата, доддајте на старата уште една брава.

 2. Секогаш затварајте ги прозорците ( ова секако се однесува на оние кои живеат во куќа или на ниски спратови). Ако одите на пат, не ги спуштајте ролетните бидејќи на крадците тоа им е најдобар знак дека недвижнината е празна. Секогаш заклучувајте го домот, дури и ако одите на 5 минути до маркет.

 3. Не го оставајте клучот во саксија. Ако веќе морате да го оставите, оставете го кај соседите. Ова е важно поради евентуална провала, како и поради некои проблеми како пукање на цевки, вентили и слично.

 4. Доколку имате куќа, набавете рефлектор за сензор на движења. Сосема солиден можете да купите за 1500 денари што навистина не е многу за заштита на куќата.

 5. Не објавувајте на социјалните мрежи дека сте на одмор. Ако веќе сакате тогаш споделете меѓу вашите пријатели.

Овие делови од куќата крадците ги сметаат за најлесни за влез:  

 1. Прозорци (84%)

 2. подрум (74%)

 3. Гаража (72%)

Крадците најмногу се плашат:

 1. Присуство на соседи во соседната куќа (80%)

 2. Надворешни ролетни (75%)

 3. Прозорски фолии(71%)

Како крадците ја бираат метата:

 1. Совет од пријатели

 2. Полно поштенско сандаче

 3. Гледање на навиките на станарите на куќата/становите