za sega neka ne go pokazuva info@yoursite.com

Дали новата градба навистина е неквалитетна од старата?

Порано се се градело од цигла.  Во скоро време се гради од бетон. И тогаш луѓето мислеле дека тоа е “неприроден“ и “ладен“ материјал и дека сега можат брзо а со тоа и неквалитетно да се гради. Вистината е сега целта дека работите се изведуваат поефикасни, а колку поевтино, но далеку од тоа дека се занемарува квалитет, барем кога е во прашање конструкцијата на објектот. Што се однесува на стабилноста на објектот, статика и конструкција, подобра е новата градба.
Исто така во новите градби како што се конструкција и термоизолација, противпожарни системи, проверка на инсталација нема лажење, се даваат истите гаранции од 10 години на хидроизолација и покрив, и 2 години на останатите материјали и опрема.
Во последните години се повеќе се води сметка и се пооштри се контролите на техничкиот прием на објектот.

Дали е паметно да се купи во новоградба или во стараградба, па да реновирате?

Зависи од големината на станот. Големи станови се многу поволни од малите станови кога се купува нов. Ако купите стар, голем стан, имате многу повеќе да инвестирате во адаптација. Ако е зградата голема, голема е веројатноста, дека инсталциите се ослабени, дека се трошни, не можете да ја средите инсталацијата во цела зграда, олуци и слично.
Старите градби победуваат во поглед на квалитетот на завршните материјализација на објектот(паркетот,камен на фасада, дрвена столарија) и ако е сочувана зградата/станот може да се исплати да се купи. Се на се победува новата градба, па недостатоци во квалитетни заврши материјали можат да се санираат со мало реновирање.


Слични објави